Blog

E-facturatie wordt verplicht: wat betekent dat voor uw onderneming?

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-facturatie verplicht voor transacties tussen ondernemingen in België. Die verplichting geldt bovenop de reeds bestaande regelgeving die sinds 1 maart 2024 geldt voor facturatie aan overheden. E-facturatie gebeurt via het beveiligde Europese netwerk Peppol en verschilt fundamenteel van het versturen van een factuur in pdf-formaat per e-mail.

Deze maatregel kadert in een bredere Europese doelstelling: het vereenvoudigen van btw-aangiftes en het versterken van de strijd tegen btw-fraude. E-facturatie is dus geen nieuwigheid, maar wel een belangrijke stap richting digitalisering en standaardisering van het facturatieproces.

Voor transacties met consumenten verandert er weinig. De verplichting richt zich op transacties tussen ondernemingen onderling, zoals tussen een bakker en zijn leverancier.

De voordelen op een rij

E-facturatie vermindert het risico op menselijke fouten en automatiseert een proces dat traditioneel handmatig gebeurt. Dat vertaalt zich in snellere, efficiëntere en uiteindelijk goedkopere factuurverwerking. Daarnaast biedt het systeem meer betrouwbaarheid en verhoogde veiligheid. Studies wijzen uit dat e-facturatie op langere termijn goedkoper is dan factureren via e-mail.

Niet voor elke onderneming evident

De overstap is niet voor elke onderneming vanzelfsprekend. Sommige ondernemers ervaren de verplichting als een bijkomende kost, zeker wanneer het voordeel niet meteen tastbaar is. Praktische uitdagingen, zoals het moeten beschikken over het KBO-nummer van de ontvanger of de aanschaf van aangepaste software, kunnen de drempel verhogen.

Om ondernemingen hierin te ondersteunen, voorziet de overheid twee fiscale stimulansen:

  • een verhoogde investeringsaftrek van 20%;
  • een tijdelijke kostenaftrek van 120% voor de implementatie van e-facturatiesystemen.

Let op voor sancties

Wie vanaf 1 januari 2026 nog een factuur uitreikt die niet voldoet aan de e-facturatieverplichting, loopt het risico op een sanctie door de btw-controle. Bovendien kan de btw enkel gerecupereerd worden indien de factuur conform is. Zowel verzender als ontvanger kunnen dus btw-aftrek verliezen bij niet-naleving.

Wat kan u nu al doen?

Het is aangewezen om de overstap naar e-facturatie tijdig voor te bereiden. Er zijn verschillende softwareoplossingen op de markt die Peppol ondersteunen. Niet alle pakketten zijn echter compatibel met elk boekhoudsysteem. Een grondige vergelijking en overleg met uw boekhouder zijn dus essentieel.

Vragen over de verplichtingen of de concrete toepassing van e-facturatie binnen uw onderneming?

Neem gerust contact op met Gerben Godderie via g.godderie@villajuris.be of telefonisch op het nummer 011 25 20 20. Wij helpen u graag verder.
Made on
Tilda