Blog

Ik werd rijongeschikt verklaard, wat nu?

“Een rijverbod is niet altijd een straf”

Advocate Valérie Luykx licht toe wat rijongeschiktheid betekent en wat u best wel én niet doet wanneer u hiermee geconfronteerd wordt.

Valérie, wat betekent het precies als iemand ‘rijongeschikt’ wordt verklaard?

Valérie Luykx:

Rijongeschiktheid wordt uitgesproken wanneer de politierechtbank oordeelt dat iemand lichamelijk of geestelijk niet in staat is om veilig een motorvoertuig te besturen. Het is belangrijk te weten dat het hier niet om een straf gaat, maar om een veiligheidsmaatregel. De rechtbank wil hiermee vooral risico’s voor de bestuurder en andere weggebruikers vermijden.

Gaat zo’n rijverbod onmiddellijk in?

Dat hangt af van de situatie. Wanneer de rechter uitspraak doet op tegenspraak — dus als u aanwezig of vertegenwoordigd was — dan geldt het verval van het recht tot sturen onmiddellijk vanaf de datum van de uitspraak. U mag vanaf dat moment geen enkel motorvoertuig meer besturen.

En bij verstek?

Als het vonnis bij verstek wordt uitgesproken, dan gaat het rijverbod pas in vanaf de betekening van het vonnis. En dan komt er nog iets belangrijk bij kijken: binnen de 4 dagen na die betekening moet u uw rijbewijs persoonlijk afgeven op de griffie van de politierechtbank die het vonnis heeft uitgesproken.

Wat als u dat niet doet?

Dan riskeert u bijkomende sancties. De wet voorziet boetes van 200 tot 2.000 euro, én een bijkomend rijverbod dat kan variëren van 8 dagen tot 5 jaar. Ook wie tijdens een periode van rijongeschiktheid tóch blijft rijden, stelt zich bloot aan aparte strafrechtelijke vervolging.

Kan iemand ooit opnieuw geschikt worden verklaard?

Zeker. Maar het initiatief moet van de betrokkene zelf komen. U moet kunnen aantonen dat u opnieuw geschikt bent om te rijden. Dat kan via een verzoek tot herziening en/of beëindiging van het rijverbod. Zo’n verzoek wordt gericht aan het Openbaar Ministerie, maar mag pas worden ingediend zes maanden na de definitieve uitspraak van het vonnis.

En als dat verzoek wordt afgewezen?

Dan moet u opnieuw zes maanden wachten voor u een nieuw verzoek kunt indienen. Het is dus van belang dat u goed voorbereid bent, want een tweede kans laat even op zich wachten.

Tot slot: wat is uw advies voor wie hiermee geconfronteerd wordt?

Wacht niet tot het te laat is. Neem meteen contact op met een advocaat die vertrouwd is met verkeersrecht. Zo vermijdt u bijkomende sancties en wordt u correct begeleid bij een mogelijk herzieningsverzoek.

Vragen over rijongeschiktheid of juridische bijstand nodig?

Contacteer Valérie Luykx via v.luykx@villajuris.be of telefonisch op 011 25 20 20. Wij helpen u graag verder.
Made on
Tilda